Voorbereiding voor de aanleg van uw graszoden

De voorbereiding

Dit is het belangrijkste en meest tijdrovende karwei. Graszoden-online wil u hierbij ondersteunen met tips en aandachtspunten.

Zoveel verschillende tuinen als er beginsituaties zijn. Wij gaan er vanuit dat de grond waarop u uw gazon gaat aanleggen onkruid vrij is van wortels en evt. oude grasmat. Is dat niet het geval dan is er werk aan de winkel.
Daarna moet u een aantal keuzes maken. Keuzes die belangrijk zijn voor uw voorbereiding maar ook voor het gebruiksgemak van uw gazon.

Hier kunt u meer informatie vinden over het leggen van de graszoden.

De beregeningsinstallatie

Een beregeningsinstallatie, wel of niet doen? Het is een investering die zich in gemak terugverdient. Uw gazon wordt nu aangelegd en u kunt dus ook deze installatie aanleggen zonder veel schade aan uw tuin te berokkenen.
Waarom een beregeningsinstallatie? Sproeien is voor een gazon, en zeker een jong gazon erg belangrijk. Met een beregeningsinstallatie geeft u altijd en overal op uw gazon water.

Of te wel het is gebruiksgemak gecombineerd met een goede verzorging van uw gazon.

De bemesting 

Om uw gazon goed te laten groeien heeft het gras voeding nodig. Dit kunt u op verschillende manieren en tijdstippen toedienen. Bemesting tijdens de aanleg van uw gazon is belangrijk om uw gazon een goede start te geven. Graszoden-online adviseert haar klanten om de Gazoncare Aanlegmix te gebruiken uit de Gazoncare gazonmestlijn.

De Gazoncare meststoffen geven hun voeding af in periode van 6 tot 8 weken. Uiteraard zijn de verschillende meststoffen van Gazoncare aangepast aan de voedingsbehoeften van uw gazon. De startmix bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat uw gazon snel wortelt na de aanleg.

Met de aanleg van uw gazon kunt u kunstmest gebruiken. Hark de kunstmestkorrels wel goed door de ondergrond. Op deze manier zorgt u ervoor dat het gazon voor ongeveer 8 weken voeding tot zijn beschikking heeft.

De grondbewerking

Bij grondbewerking maakt u de ondergrond los. Het gras kan dan makkelijker wortelen. Toch is het niet altijd noodzakelijk om te spitten of te frezen. Als uw grond los is dan hoeft u dit eigenlijk niet te doen. Maar let op: kwaad kan het nooit!

Spitten

Voor spitten kiest u makkelijker als de grond in uw tuin een zandgrond is. U kunt direct de laatste onkruiden onderwerken en de zandgrond zorgt ervoor dat u eenvoudig kunt egaliseren. Let altijd goed op hoe de grond ligt en verplaats evt. een teveel aan grond voordat u begint te spitten.

Frezen

Dit is een machinale manier van grond bewerken. Het voordeel is dat het snel gaat en de grond mooi verkruimeld. 

Verdichten

Als de grond los is gemaakt gaat deze weer zakken. De voetjes naast elkaar en lopen maar! Ziet er een beetje dom uit maar is de beste manier. U verdicht de grond met uw eigen gewicht en daarmee is het in 1 keer goed.
Als u 1 keer verdicht hebt gaat u de grond egaliseren. Kijk goed waar de gaten zitten en vul deze met grond. Hierna loopt u het hele stuk wederom aan.
Het doel is dat u na het aanlopen een vlakke ondergrond heeft die niet meer nazakt.

Rollen

De gazonroller kunt u huren bij bouwmarkten. Vaak moet deze gevuld worden met water waarna u hem over de grond heen trekt. Doe dit verschillende keren totdat u ook hier niet meer wegzakt.

Egaliseren

De grond is aangelopen en nagenoeg vlak. Het egaliseren is dan ook de laatste afwerking. Je kunt dit op verschillende manieren doen, de makkelijkste zullen we kort toelichten.

Vlijen

Dit is wat statenmakers doen voordat ze stenen gaan leggen. U heeft een lange lat nodig en begint de grond gewoon strak te trekken met deze lat. Oefening baart kunst in deze! Ook hierbij geldt dat na de eerste keer u de ondergrond weer verdicht en de handeling wederom herhaald. Uiteindelijk zal vlijen het mooiste resultaat geven.

Het type gazon

Soms weet je al welk soort graszoden je wilt hebben. Mocht u twijfelen dan kunt u de Graszoden-online gazontest doen. U vult de vragen in en krijgt van ons een advies over de graszoden die bij u passen. De meeste klanten van Graszoden-online kiezen voor Fijn Speelgazon. Graszoden-online heeft dit mengsel ontwikkeld met als doel dat de graszoden makkelijk te onderhouden zijn. Dus iedereen kan een mooi grasveld hebben!

X Rekenmachine
A: (Meter)
B: (Meter)
Bereken
Totaal:
OK